Yemen'de yandık,Sarıkamış'ta donduk, Çanakkale'de öldük yiğitçe...
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Anma Günü tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinesinde düzenlenen proğramla kutlandı.
Proğram, 18 Mart Pazartesi günü saat 10.00'da Kaymakamlık ve Belediye başkanlığı çelenklerinin sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesi ile başladı. Çelenk sunma törenine, Merkez Temel Eğitim ve Ortaöğretim okul/kurumlarının tüm idarecileri (ortaokullar ve liseler bayrak ve flamaları ile birlikte),Haydar Fadim Kocaer lisesinden 20 öğrenci katıldı.
Çelenk töreninden sonra Çumra Şehitliği ziyaret edilerek, Kur'an-ı Kerim okundu, dua yapıldı.
SALON PROĞRAMI
18 Mart Çanakkale Zaferi Ve Şehitleri Anma (109. Yıl) proğramı salonda devam etti. Belediye Düğün salonunda saat 10.30'da başlayan proğrama merkez tüm okul ve kurum idarecileri ile Merkez Ortaokul ve Liselerden belirlenen öğretmenler nezaretinde 20'şer öğrenci katıldı.
Saat 10.30'da Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan salon proğramı Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılması ve "Dor Yolcu" şiirinin okunmasını "Seyit Onbaşı" isimli kısa film izledi. "Bayrak" ve "Çanakkale Şehitlerine" şiirlerinin okunması, "Çanakkale Geçilmez" orotoryosunun ardın proğram, şiir okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödüllerinin takdimi ile sona erdi.
18 MART'TA NE OLDU?
Kocaman bir dünya savaşının sadece bir cephesi olsa da, Çanakkale hem kazanan hem de kaybeden için pahalıya mal oldu.. Tarihin en büyük ve en çetin savaşlarından birinin yaşandığı Çanakkale'de hem karada hem denizde verilen mücadelelerde iki taraf 500 binden fazla zayiat verdi.
ÇANAKKALE SAVAŞI TARİHİ
Çanakkale Savaşı, batılı ülkelerin oluşturduğu itilafa karşı Osmanlı Devleti’nin savunmada olduğu bir savaşın adıdır. Osmanlı Devleti’nin Çanakkale Savaşında bütün bir millet olarak destan yazdığı savaştır. 3 Kasım 1914 yılı-18 Mart 1915 yılı tarihleri arasında deniz savaşları olarak yapılmış, 25 Nisan 1915-9 Ocak 1916 tarihleri arasında ise Gelibolu yarımadasında kara savaşları olarak yapılmıştır.
İtilaf devletleri, bu savaşta Çanakkale Boğazını ve İstanbul’u ele geçirmeyi amaçlamışlardır. Eğer Çanakkale Boğazı’nın İtilaf Devletleri’ne geçmiş olsaydı Rusya’ya her türlü desteği kolaylıkla sağlayabileceklerdi. Bunun için ilk olarak Çanakkale Boğazı’na 1915 yılı Şubat
ayında saldırılar başlamıştı. 18 Mart 1915 tarihinde ise en güçlü saldırı yapılmıştır. Bu saldırılara karşı Osmanlı Ordusu’nun savaş stratejisi olarak boğaza döşediği mayınlar ile düşman donanmasında ağır kayıplar vermesini sağlamıştır.
Donanma için büyük öneme sahil olan Nusret Mayın Gemisi’nin batırılması ile itilaf Devletleri birlikleri bozguna uğratılmış ve deniz saldırısından vazgeçmek zorunda bırakılmışlardır. 25 Nisan 1915’te Gelibolu Yarımadası’nda kara çıkartması yaparak saldırıya devam etmişlerdir.
Ancak Osmanlı ordusu ile birlikte Türk milletinin büyük mücadelesi sonucunda büyük bir mağlubiyete düşmüşlerdir. Toplamda üç defa kara çıkartması yapan itilaf devletleri üçüncü yenilgi sonrasında 1916 yılı aralık ayında Gelibolu
Yarımadası’ndan çekilmek zorunda kalmışlardır. Zorlu bir savaş olan Çanakkale Savaşı Türk
tarihinde destan olarak nitelendirilir. Güçlü bir donanmaya sahip olan itilaf devletlerine karşı daha zayıf bir ordu ile çok büyük bir zafer elde edildiğinden Türk milletinin kazandığı zafer olarak tarihe geçmiştir.
ÇANAKKALE SAVAŞININ ÖNEMİ
Çanakkale Savaşı Türk Tarihine damga vurmuş bir savaştır. Bu savaş tarihimize adını altın harflerle
yazdırmıştır. Türk Milleti bu savaşta pek çok kardeşini kaybetmiştir. Ancak yine de millet birlik
olmuş ve çok büyük bir zaferi elde etmiştir.
ÇANAKKALE SAVAŞI SONUÇLARI
İtilaf Devletleri donanmaları 18 Mart 1915’te Osmanlı ordusu tarafından bozguna uğratılmıştır ve Çanakkale Savaşı’nın deniz savaşı bölümü sona ermiştir.
Gelibolu Yarımadası’na yapılan kara çıkartmaları yine Osmanlı ordusunun büyük çabası ile bertaraf edilmiştir.
İtilaf birlikleri 19-20 Anafartalar ve Arıburnu’ndan, 9 Ocak 1916’da da Seddülbahir’den çekilmesiyle büyük yenilgiye uğramıştır.
Dünya Savaşı’nın gidişatı değişmiştir. Bu savaş Batı ülkelerinin beklentilerinin tersine gelişmelerle sonuçlanmıştır.
Çarlık Rusya’nın çöküşünü hızlandırmıştır. Bu savaşın sonucunda İngiltere’de yönetim değişikliği olmuştur.
Türk tarihine büyük bir destan olarak yazılmış ve Anadolu toprakları ve Boğazların Türkler hâkimiyetinde kalmasını sağlamıştır.
Benzer Haberler
ÇUMRA BELEDİYESİ GÖREV BAŞINDA
KAR YAĞIŞI SEVİNDİRDİ
FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU
ÇUMRA KÜLTÜR VE SANAT TOPLULUĞU ATATÜRK’Ü ANDI
SEVGİ, SAYGI VE ÖZLEMLE…
ÇUMRA KÜLTÜR VE SANAT’TAN CUMHURİYET KONSERİ
COŞKUYLA KUTLANDI
CUMHURİYETİMİZİN 101. YILI MÜNASEBETİYLE 'CUMHURİYET KOŞUSU' YAPILDI